Toshiba

Toshiba har jag ett speciellt förhållande till då min kusins pappa hade denna dator som tjänstedator, och jag fick ofta chansen att leka lite med den. Det man kan säga annars om Toshiba är att det är ett japanskt företag med många framgångsrika samarbeten, exempelvis utvecklade de HD-DVD-tekniken tillsammans med den amerikanska jätten Microsoft. De har också varit delaktiga i arbetet med PlayStation 3, där de samarbetade med både Sony och IBM. Toshiba gör inte bara datorer, vilket företaget kanske är mest känt för här i Sverige, utan de gör även tv-apparater, luftkonditionerare, kontrollsystem för flygplanstrafik, tågsystem, säkerhetssystem, hissar och rulltrappor, hemelektroniska apparater som kylskåp och tvättmaskiner, de erbjuder IT-tjänster, och jobbar även för sjukvården då de producerar medicinsk utrustning och tillbehör till röntgenapparater. Och de gör även många fler saker, men jag har valt de mest intressanta. Företaget har i dag över 200 000 anställda och grundades vid en sammanslagning av två olika företag 1939. Namnet Toshiba härrör från namnet Tokyo Shibaura Denki (denki betyder elektronik på japanska). Företaget expanderade under hela 1900-talet, och har gjort många smarta investeringar de senaste åren. Man kan konstatera att Toshiba är en jätte som är här för att stanna, med tanke på sin imponerande bredd.

Dell

Dell är också en jätte på denna front, om än i lite mindre skala med sina 110 000 anställda. Företag är USA:s tredje största tillverkare av datorer efter IBM och HP. Man kanske inte ska stirra sig blind på antal anställda, märk väl att Apple bara har hälften så många anställda som Dell, men är ändå det datorbolag från USA som har störst börsvärde, vilket är ganska imponerande. Tillbaka till Dell, så är det, likt Apple, också ett relativt ungt företag, som grundandes 1984 av den företagsamme Michael Dell. Redan första året så hade ett bruttoresultat på över 73 miljoner dollar, vilket var en kanonstart för det lilla företaget. Michael Dell är i dag en av USA:s rikaste män, och hans bolag prenumererar på en plats på Forbes årliga lista över världens 500 största företag. 1999 passerade Dell rivalen Compaq och blev den datortillverkare som producerade flest pc:s på marknaden. I och med HP:s uppköp av Compaq så tog de tillfälligt över tronen från Dell, men efter ett par år så hade Dell åter tagit tillbaka den. En av Dells idéer var att man skulle kunna sätta ihop den dator med de komponenter man ville ha vid en beställning, och inte låsa sig fast alltför mycket vid olika modeller.

Hewlett-Packard

HP, eller Hewlett-Packard som det heter i sin helhet, grundades 1939 i Palo Alto av Bill Hewlett och David Packard. Företaget är en jätte i nästan samma liga som IBM med sina cirka 350 000 anställda. Jämför detta exempelvis med den finska mobiljätten Nokia med sina strax över 120 000 anställda så förstår man hur stort HP är. HP är dessutom verksamt på flera olika fronter och erbjuder allt från persondatorer, till servrar, skrivare, digitalkameror, handdatorer och olika tjänster. Med sitt uppköp 2001 av konkurrenten Compaq 2001 gjorde de ett av datorindustrins mest omfattande köp. HP har under åren, precis som många andra företag, vuxit genom både förvärv och genom egen tillväxt och produktion. Genom köpet av Compaq tog de även övers det bolagets roll som sponsor till F1-stallet Williams. De senaste åren har HP köpt upp 3Com (digital elektrontillverkare) samt även Palm (tillverkare av smartphones och före detta producent av handdatorer). Leder företaget gör vd:n Margaret Whitman och styrelseordförande Raymond Lane. HP är ett anrikt bolag, och jag är övertygad om att många har antingen en dator eller en skrivare hemma hos sig som är av märket HP.

Compaq

Detta företag hade en relativ kort period som de verkade, men var under en tid det mest framgångsrika pc-företaget, sett till att de under mitten av 90-talet tillverkade fler datorer än både Apple och IBM. Framgångssagan varade dock kort, och redan 2001 övertogs bolaget av HP. 2010 insomnade även dess namn, Compaq, för gott, då namnet fasades ut av HP (Hewlett-Packard). Detta kunde man inte ana då bolaget var som störst på 90-talet. Jag nämnde att bolaget hade en kort period, och med det menar jag att företaget grundades så sent som 1982. Namnet Compaq var en sammanslagning och förkortning för ”compatibility and quality”. Det man åsyftade var att datorn faktiskt var en av de första som hade tillstånd att tillverkade IBM-kompatibla datorer, och genom att satsa på hög kvalitet men samtidigt marknadsmässiga priser, vann man också andelar direkt på marknaden. En detalj i sammanhanget är att Compaq var huvudsponsor till F1-stallet Williams under flera säsonger. Detta avtal togs sedan över av HP efter sammanslagningen 2001. Den sista logotypen till företaget togs fram 2007. Man kan säga lite vad man vill om Compaqs öde, men det är alltid trist när stora märken upphör eller köps upp, eftersom de länge varit en del av ens liv –i mitt fall som konkurrent till Apple.

IBM

Efter att ha pratat om Microsoft för det mig osökt till IBM, som totalt dominerade pc-scenen på 80- och 90-talet, och som ännu i dag är en jätte med sina över 430 000 anställda. IBM håller också mer patent än något annat amerikabaserat it/datorbolag. De står bakom uppfinningar som ATM-maskinen, hårddisken, magnetkortsläsaren och disketten (floppy disk på engelska), om ni minns den. Bolaget kan också skryta med att sex av deras medarbetare fått motta Nobelpriset, vilket skvallrar lite om bolagets kapacitet och kunskapsbank. IBM:s börsvärde 2011 (uppgifter från 29 september) passerade Microsofts för första gången sedan 1996, vilket var en stor bedrift. Trots detta så var IBM:s börsvärde bara hälften av Apples vid samma tidpunkt, vilket i sin tur talar lite om Apples succéresa sedan Steve Jobs kom tillbaka till bolaget i slutet av 90-talet. Värt att notera i sammanhanget är att IBM’s ”Blue Gene” projekt med så kallade superdatorer belönades av president Barack Obama 2009. Bolaget har en lång och stolt historia och grundades så tidigt som 1911 i New York av Charles Ranlett Flint. Kuriosa är att datorn Deep Blue, som var ett IBM-projekt, besegrade världsmästaren i schack Garry Kasparov i slutet av 90-talet (1997).

Microsoft

Denna mjukvarujätte som grundades av Bill Gates och Paul Allen blev snabbt legendariska med sitt operativsystem Microsoft Windows, som sjösattes i november 1985. Sedan har utvecklingen bara gått framåt för företaget som på 90-talet blev fullständigt dominerande bland operativsystemen på pc-orienterade datorer. I dag har de en dominans på cirka 90 procent av all världens operativsystem, och det är ju fortfarande helt brutalt bra. Konkurrensen kommer från Apples Mac OS X och samt från Linux-orienterade operativsystem. Microsoft är inte bara känt för Windows, utan även för sitt Microsoft Office-paket som lanserades 1989. Dessa program, bland annat Word och Excel, samt även PowerPoint, kom att täcka de program som ett kontor behöver för att göra sina rapporter, redogörelser och presentationer. Andra kända produkter som företaget står bakom är konsolen Xbox för spel, och som lanserades hösten 2001. De har även gjort stora satsningar på internet och ligger bakom giganten Internet Explorer. Bill Gates har i dag klivit tillbaka från VD-posten, och företaget leds sedan en tid tillbaka av Steven Ballmer. Bill Gates är dock kvar i Microsoft som styrelseordförande, och är på så sätt fortfarande aktiv i allra högsta grad.

Apple – mina erfarenheter

Man kan ju tycka att jag har snöat in lite på Apple eftersom jag nu tillägnar ett fjärde blogginlägg till datorjätten, men faktum är att Apple kanske är det företag som är på allas läppar, vid sidan av – från ett svenskt perspektiv –Ikea och kanske… ja, Volvo eller SonyEricsson. Fast då känns ju Apple som betydligt hetare. Just deras historia, och så den karismatiske ledaren Steve Jobs. Jag har ännu inte läst boken, men jag lovar att köpa den så fort jag får tillfälle. Det är en biografi man måste läsa, känns det som. I alla fall, till mina erfarenheter så har jag haft en Apple-dator i hela mitt liv, både hemma och i jobbet. Jag är en väldigt nöjd kund, och kan inte föreställa mig en tillvaro utan en Macintosh. I dagarna funderar jag på vilken dator jag ska köpa härnäst –att det blir en Macintosh är redan klart, men frågan är vilken modell. Detta är ett stort nöje, och jag kollar ofta på Apples hemsida men även på andra hemsidor där man kan få ta del av rykten och så. Det finns en jättebra sajt som heter Mac rumors, och där får man läsa allt tissel och tassel om Apple.

Apple – på toppen för att stanna

Under de följande åren som kommer känns det som att Apple gör allt rätt för att locka nya kunder till sig, samtidigt som de lyckas behålla sina gamla kunder. Företaget kännetecknas av att kunna känna av trender, men även sätta dessa trender genom sina banbrytande produkter. Några exempel är Mac mini –en dator som såldes och säljs utan skärm, mus och tangentbord, ett annat exempel är den i dag långlivade serien MacBook Pro, för att befästa sina andelar på marknaden för bärbara datorer. Men det kanske största dragen är dels programmet Boot Camp, som gör att man kan köra både Microsoft och Apple på sin dator (Apple bytte processortyp 2006 till en Intel-processor, vilket gjorde detta möjligt), och sedan får man inte heller glömma lanseringen av super hotta iPhone som kom 2007, och som sedan dess nästan totalt dominerat marknaden för den typen av mobiltelefoner, även om konkurrens nu kommer från företag som Samsung, HTC och även klassiska mobilföretag som SonyEriccson och Nokia. Det enda orosmolnet på himlen för Apple är att dess grundare Steve Jobs gick bort i fjol, i och med att den stora visionären är borta tror många att Apple kan få det svårt framöver, men det återstår ju att se.

Apple – vinden vänder

1997 är ett stort år för Apple, inte bara så kommer frälsaren och grundaren Steve Jobs tillbaka till företaget, dessutom börjar de få ordning på produktionslinjen igen. Mycket tack vare Steve Jobs. Under hans ledning tar de fram de väldigt populära iMac-datorerna, som förgyllde många hem och företag med sin annorlunda och lite futuristiska form, de kom också i flera olika färger, vilket gjorde dem branschledande inom innovation och design. iMacen använde sig av den då rätt okända USB-porten, som sedermera blivit praxis och standard inom branschen. Detta blev en supersuccé på marknaden och Apple fick in många sköna miljoner för att kunna vända trenda och bygga företaget till vad det är i dag. Ett par år senare, eller 2001 släpper Apple sitt revolutionerande operativ system Mac OS X, samt den allra första versionen av mp3-spelaren iTunes. Succén var nu ett faktum, och företaget fick idel lovord i press och bland experter. Andra stora år är 2003 –då iTunes Music Store lanseras. Året därpå kommer iPod mini, en mp3-spelare ämnad för de som ville ha en mindre och samtidigt billigare spelare för sin musik. Apple börjar sätta sig som trendföretaget nummer ett.

Apple – min första kärlek

Få kunde ana att det företag som Steve Jobs, tillsammans med Steve Wozniak och Ronald G. Wayne grundade 1976 skulle bli det datorföretag med störst börsvärde av dem alla, till och med större än Microsoft. Jag är inte förvånad, jag blev redan när jag var en liten frälst i Macintosh-datorerna, som deras persondator kom att kallas. Denna introducerades med stort pompa och ståt 1984, och sedan gick det snabbt framåt. Skillnaden med en Macintosh, om det nu var en Mac Plus, eller en Mac SE, i jämförelse med exempelvis en DOS-baserad dator var mils vis. Åtminstone tyckte jag så. Åren som kom att följa var inte alltid en dans på rosor, och Steve Jobs blev bland annat borttvingad från företaget efter en konflikt med John Sculley. Även under de svåra åren var jag en Mac-fantast, och därmed en stor supporter av Apples datorer. Apple hade det svårt i princip under hela 90-talet, men vändning kom när Apple frågade Steve Jobs om han ville komma tillbaka till företaget, i samma vända förvärvade man hans nya företag – NeXT –som faktiskt var den dator där World Wide Web började utvecklas på. Men NeXT –det är en historia för sig, jag hoppas återkomma till dem snart!